Συνέντευξη Άριστου Αριστοτέλους στο «Φιλελεύθερο» για τις εξελίξεις στη Συρία

Συνέντευξη Άριστου Αριστοτέλους, Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, στο «Φιλελεύθερο» για τις εξελίξεις στη Συρία

1. Πώς εξηγείται η στάση Ομπάμα για στρατιωτική δράση στη Συρία;

Ο Ομπάμα είχε αυτοπαγιδευθεί, από κόκκινες γραμμές, που έθεσε για στρατιωτική δράση εάν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα. Τώρα που έχουν χρησιμοποιηθεί, δοκιμάζεται διεθνώς η συνέπεια και το κύρος του ιδίου και των ΗΠΑ αν δεν ανταποκριθούν.

2. Πώς αλλάζει τα δεδομένα η ρωσική πρόταση;

Η ρωσική πρόταση για χημικό αφοπλισμό της Συρίας, αν και τεχνικά δύσκολη, έδωσε διέξοδο στην κρίση. Περιόρισε τα περιθώρια Ομπάμα για στρατιωτική δράση, αλλά αύξησε και τα διλλήματα του γιατί ενισχύει την εικόνα της Ρωσίας ως μεγάλη δύναμη στην περιοχή, ενώ δεν λύει το πρόβλημα συνέπειας και κύρους των ΗΠΑ.

3. Ποιες οι επιλογές Ομπαμα;

Θα ασχοληθεί με προώθηση της ρωσική πρότασης, επιμένοντας σε όρους και χρονοδιαγράμματα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εάν το καθεστώς Ασσαντ δεν συμμορφωθεί. Ταυτόχρονα θα προσπαθεί για ευνοϊκή στάση του Κογκρέσου.

4. Έχει εκλείψει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία;

Επί του παρόντος έχει υποχωρήσει, όμως θα συνεχίσει να υπάρχει ενόσω υφίσταται η συριακή κρίση, η οποία έχει πολλές φάσεις ακόμη να περάσει.

5. Κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης θα έχει επιδράσεις σε ολόκληρη την περιοχή;

Ναι, ιδιαίτερα αν τυχόν ανατροπή του Ασσαντ τη διαδεχτεί το χάος και ο εξτρεμισμός. Θα υπάρξουν πολλαπλές επιδράσεις και γεωπολιτικές ανακατατάξεις και προφανώς αστάθεια και μακροχρόνιοι κίνδυνοι.

6. Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από την Συρία σε περίπτωση πολέμου;

Περισσότερο οικονομικά και τουριστικά. Στρατιωτικά, δεδομένου ότι η Βρετανία θα απέχει από τις επιχειρήσεις, η κύρια εμπλοκή της Κύπρου θα ήταν μέσω των κατασκοπευτικών εγκαταστάσεων παρακολούθησης των βρετανικών βάσεων.

7. Πρέπει να ανησυχούμε μια που βρισκόμαστε στο βεληνεκές των μη συμβατικών όπλων της;

Νομίζω όχι. Ακόμη και εμπλεκόμενη να ήταν η Κύπρος - μέσω των βρετανικών βάσεων – τυχόν συριακό κτύπημα είναι μη παραγωγικό και απομακρυσμένο ενδεχόμενο. Υπάρχουν πιο ωφέλιμοι στόχοι αλλού για τους Σύριους.


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018   ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018
  06 Μαΐου 2018
  Ο συσχετισμός δυνάμεων διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση εξελίξεων στην Ανατολική  Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ποιο λοιπόν είναι το εκτόπισμα της Τουρκίας  σε σχέση με τις χώρες της περιοχής,  καθώς και με την Ελλάδα στο Αιγαίο και με την Κύπρο και ποια τα συμπεράσματα της σύγκρισης αυτής; 
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18
  30 Νοεμβρίου 2017
  Στην  Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών "Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις Ελλάδας - Τουρκίας", που αναλύει ο   Άρ. Αριστοτέλους, επισημαίνονται  διαφοροποιήσεις στις Ένοπλες τους Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό,  οπλισμό και αμυντικές δαπάνες  που επηρεάζουν τους συσχετισμούς ισχύος και τη θέση τους στην Ευρώπη (some English statistics).  
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017
  30 Μαΐου 2017
  (ENGLISH TEXT AT THE END ) Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 είναι πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια, η δε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού  της Ε.Φ. και η μη ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και ευάλωτη στην άσκηση στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό (πρωτοδημοσιεύθηκε στις 31/05/2017).
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS