Αμυντική συνεργασία και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων συζήτησαν οι ΥΠΑΜ Ιταλίας - Κύπρου

 Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τις σαρωτικές επιχείρηση παρακολούθησης και διάσωσης «Mare Nostrum » είναι εξαιρετικά θετικά, τόσο από ανθρωπιστικής άποψης  όσο και για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο , δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Mάριο Μάουρο σήμερα στο ANSA.

 

 Ο υπουργός βρίσκεται στη Λευκωσία από σήμερα το πρωί και είχε συνάντηση  με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Φώτης Φωτίου. Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε θέματα  άμυνας και ασφάλειας, καθώς και στη σταθερότητα στην Ευρώπη, με την ενίσχυση των νότιων συνόρων της ηπείρου και της συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης .
 
Ο κ. Μάουρο είπε ότι για την καταπολέμηση  της εμπορίας ανθρώπων, «συμφωνήσαμε με τις κυπριακές αρχές ότι θα έχουμε μια πιο ακριβή και σχετική ανταλλαγή πληροφοριών, διότι,  μετά την τελευταία επιχείρησή μας, η οποία οδήγησε στη σύλληψη  16 Αιγυπτίων παράνομης διακίνησης ατόμων, διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία τέτοιων σκαφών έφθαναν στις ακτές μας ταξιδεύοντας σε διεθνή ύδατα, όχι μακριά από το νησί της Κύπρος » .

« Ως εκ τούτου, η συνεργασία με τη χώρα αυτή είναι πολύ σημαντική και είμαι πολύ χαρούμενος με τα επιτεύγματα της σημερινής συνάντησης σε επιχειρησιακό επίπεδο » .

Ο κ.Φωτίου από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στη συνεργασία με την Ιταλία , τόσο σε προγράμματα άμυνας και ασφάλειας , που προβλέπουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις , καθώς και μια κοινή προσέγγιση για την προστασία της στρατηγικής ακεραιότητας των θαλασσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
 
Υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη « σημαντική εξέλιξη » στις σχέσεις ανάμεσα στην Ιταλία και την Κύπρο αναφερόμενος στο ενδιαφέρον που επέδειξαν ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας «Eni» για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ( ΑΟΖ ) .

 

Ο κ. Μάουρο τάχθηκε επίσης στο  πλευρό της Κύπρου για να σταματήσουν όλες οι προκλήσεις στην περιοχή, σημειώνοντας παράλληλα ότι η καλύτερη οδός είναι αυτή του διαλόγου και της εποικοδομητικής προσέγγισης. Ο Ιταλός ΥΠΑΜ ανάφερε αυτό κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Τουρκικού «Μπαρμπαρός» στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο νησί

 

 

 

 

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018   ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018
  06 Μαΐου 2018
  Ο συσχετισμός δυνάμεων διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση εξελίξεων στην Ανατολική  Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ποιο λοιπόν είναι το εκτόπισμα της Τουρκίας  σε σχέση με τις χώρες της περιοχής,  καθώς και με την Ελλάδα στο Αιγαίο και με την Κύπρο και ποια τα συμπεράσματα της σύγκρισης αυτής; 
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18
  30 Νοεμβρίου 2017
  Στην  Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών "Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις Ελλάδας - Τουρκίας", που αναλύει ο   Άρ. Αριστοτέλους, επισημαίνονται  διαφοροποιήσεις στις Ένοπλες τους Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό,  οπλισμό και αμυντικές δαπάνες  που επηρεάζουν τους συσχετισμούς ισχύος και τη θέση τους στην Ευρώπη (some English statistics).  
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017
  30 Μαΐου 2017
  (ENGLISH TEXT AT THE END ) Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 είναι πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια, η δε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού  της Ε.Φ. και η μη ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και ευάλωτη στην άσκηση στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό (πρωτοδημοσιεύθηκε στις 31/05/2017).
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS