Ρωσικές διευκρινήσεις για το θέμα της επισκευής των ρωσικών ελικοπτέρων της ΕΦ

Σε λεπτομερείς διευκρινίσεις προέβηκε χθες (26.12.2013) με ανακοίνωσή της η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία απαντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο για τη γενική επισκευή στη Ρωσία 11 ελικοπτέρων  Mi-35P της ΕΦ.

Στην ανακοίνωση αφού σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα "στην ουσία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση των πραγμάτων", η Ρωσική Πρεσβεία αναφέρει ότι "το συμβόλαιο που υπογράφθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2013 με το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πραγματοποίση στη Ρωσική Ομοσπονδία της Β΄γενικής επισκευής των 11 ελικοπτέρων Mi-35P, στάθηκε αποτέλεσμα των τεταμένων συνομιλιών των δύο πλευρών από το 2012".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λαμβάνοντας υπόψη "τις επίμονες αιτήσεις της κυπριακής πλευράς καθώς και τις προοπτικές της περαιτέρω αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, η ρωσική πλευρά βρήκε τη δυνατότητα να κάνει έκπτωση συνολικού ύψους 10 τοις εκατό επί της αρχικής αξίας του συμβολαίου".

Προστίθεται ότι ύστερα από αίτημα της κυπριακής πλευράς, στην αξία του συμβολαίου έχουν συμπεριληφθεί οι υπηρεσίες για την επιμήκυνση της ζωής όλων των πυρομαχικών του ελικοπτέρου Mi-35P (συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνώμενων πυραύλων).


"Πέραν τούτου το συμβόλαιο περιέχει διάταξη που λέει ότι με βάση την τεχνική κατάσταση των ελικοπτέρων ο γενικός εκπονιτής τους θα βγάλει γνωμάτευση για την επιμήκυνση της περιόδου μεταξύ των δύο επισκευών από 5 μέχρι 7 χρόνια (χωρίς να αυξηθεί η αξία του συμβολαίου), γεγονός που θα επιτρέψει μεταγενέστερα στην κυπριακή πλευρά να εξοικονομήσει στην πράξη ορισμένα χρηματιστικά ποσά", αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία.

Προσθέτει επίσης ότι ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, "με στόχο να πραγματοποιηθεί η πληρωμή προκαταβολής μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, η ρωσική πλευρά πρίν να ενημερωθεί γραπτώς για την έγκριση του συμβολαίου από την κοινοβουλευτική επιτροπή, παραχώρησε στις 20/12/2013 την τραπεζική εγγύηση για την επιστροφή της προκαταβολής και την εγγύηση της εκτέλεσης συμβολαίου (παρά τους υπάρχοντες σχετικά μ΄αυτό οικονομικούς κινδύνους)".

Στην αναφορά, όπως σημειώνει η Πρεσβεία, της εφημερίδας "Πολίτης" ότι στάληκαν τα ελικόπτερα για επισκευή για να αποκτήσουν άλλες 300 ώρες δυνατότητας πτήσεων",  διευκρινίζεται ότι "300 ώρες (ή 12 μήνες) είναι περίοδος εγγύησης του κάθε ελικοπτέρου".


"Η αξία του συμβολαίου αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δαπάνες, που συνδέονται με την εκτέλεσή του. Οι όποιες συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα της πραγματοποίησης της επισκευής του Mi-35P εκτός Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε κέντρα που δεν είναι πιστοποιημένα για σχετικά έργα, θα οδηγήσουν μόνον σε καθυστέρηση της εκτέλεσης του συμβολαίου και ως εκ τούτου σε αύξηση της αξίας του το 2014", αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία.

Προσθέτει ακόμη ότι "η έλειψη εγγύησης μιάς ποιοτικής και νόμιμης εκτέλεσης όλου του συνόλου των έργων σε τέτοια `κέντρα` θα οδηγήσει στην ελάττωση της μαχιτικής ετοιμότητας της πολεμικής αεροπορίας της Κύπρου".


"Τα τροποποιημένα ελικόπτερα Mi-35P προς το παρόν είναι τα βασικά ελικόπτερα κρούσης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Με τα ελικόπτερα της οικογένειας Mi-35P είναι εξοπλισμένες πολλές χώρες Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Η ρωσική πλευρά επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το ως άνω συμβόλαιο", καταλήγει η ανακοίνωση της Πρεσβείας.

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018   ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018
  06 Μαΐου 2018
  Ο συσχετισμός δυνάμεων διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση εξελίξεων στην Ανατολική  Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ποιο λοιπόν είναι το εκτόπισμα της Τουρκίας  σε σχέση με τις χώρες της περιοχής,  καθώς και με την Ελλάδα στο Αιγαίο και με την Κύπρο και ποια τα συμπεράσματα της σύγκρισης αυτής; 
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18
  30 Νοεμβρίου 2017
  Στην  Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών "Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις Ελλάδας - Τουρκίας", που αναλύει ο   Άρ. Αριστοτέλους, επισημαίνονται  διαφοροποιήσεις στις Ένοπλες τους Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό,  οπλισμό και αμυντικές δαπάνες  που επηρεάζουν τους συσχετισμούς ισχύος και τη θέση τους στην Ευρώπη (some English statistics).  
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017
  30 Μαΐου 2017
  (ENGLISH TEXT AT THE END ) Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 είναι πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια, η δε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού  της Ε.Φ. και η μη ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και ευάλωτη στην άσκηση στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό (πρωτοδημοσιεύθηκε στις 31/05/2017).
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS