Τουρκία: Πάνω από $800 εκ. για απόκτηση αμφίβιου επιθετικού σκάφους μεταφοράς 1000 ανδρών

 Μέσα στο πλαίσια του προγραμματισμού της για ενίσχυση του στόλου της στις τρεις θαλάσσιες περιοχές που την περιβρέχουν, η Τουρκία σύμφωνα με τη σημερινή  έκδοση της εφημερίδας  «Χουριέτ»,  έχει κατακυρώσει την ακριβότερη μέχρι τώρα  προσφορά  για  το Ναυτικό της,  για την απόκτηση αμφίβιου  επιθετικού σκάφους  ικανού  να μεταφέρει αποβατική δύναμη έως και 1000 στρατιωτών, ελικόπτερα, άρματα και άλλο πολεμικό εξοπλισμό.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εμπειρογνώμονες  της αμυντικής βιομηχανίας  έχουν δηλώσει ότι το νέο αμφίβιο επιθετικό σκάφος  που η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει κατά πάσα πιθανότητα θα κοστίσει πάνω από $ 800 εκ.  « Αυτό σίγουρα πρόκειται να είναι ένα από τα υψηλότερα ποσά  που έχουν καταβληθεί για οποιοδήποτε ναυτικό πρόγραμμα» ανάφερε καλά ενημερωμένη πηγή.  «Οποιοδήποτε  τελικό κόστος μεταξύ $ 800 εκ. δολάρια και $ 1  δισ.θα ήταν λογικό», ανέφερε. Ωστόσο, δύο μη κατονομαζόμενοι ειδικοί – ένας στο Λονδίνο και ο άλλος στην ‘Άγκυρα – συμφωνούν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα  ότι το κόστος μπορεί  να πλησιάσει τα 900 εκατομμύρια δολάρια .
 Αξιωματούχος του τομέα  των αμυντικών προμηθειών αρνήθηκε – σύμφωνα με τη «Χουριέτ»  να το  επιβεβαιώσει , αλλά είπε ότι η τελική τιμή θα εξαρτηθεί κυρίως από το πόσο αποδοτικός  θα αποδείχθηκε ο τοπικός εργολάβος που θα αναλάβει το έργο, κατά το τέλος του κύκλου παραγωγής .« Μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να αναφέρω ένα τελικό ποσό ,»  είπε ο αξιωματούχος . « Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άγνωστοι παράγοντες . Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι αν θα προχωρήσουμε  με τον πλειοδότη που έχουμε διακηρύξει  ως  η πρώτη -επιλογή .»
  Η υπηρεσία  προμηθειών για την άμυνα  της Τουρκίας , το  Υφυπουργείο  Αμυντικών Βιομηχανιών (
SSM),  στις 26 Δεκεμβρίου 2013, επέλεξε ένα τοπικό ναυπηγείο για να  αναθέσει  τη πρώτη σύμβαση της χώρας για την απόκτηση ενός Landing Platform Dock ( LPD ) . Οι SSM
είπαν ότι  είχαν  επιλέξει το  Sedef Gemi Insaati AS , ένα ιδιόκτητο ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης , για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση  για το πρόγραμμα LPD . Είπαν ότι αν οι διαπραγματεύσεις  για τη σύμβαση με το Sedef αποτύγχαναν , τότε θα άνοιγαν συνομιλίες με το δεύτερο επιλαχόντα, το  Desan Deniz Insaat Sanayi AS. Το Υπουργείο άνοιξε  το διαγωνισμό `το 2010 .
Υπάλληλος  της Υπηρεσίας  δήλωσε ότι η Άγκυρα ελπίζει να κρατήσει το κόστος του συμβολαίου σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια , όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί  αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη " αν αυτό ήταν εφικτό φορολογικά  ", είπε.
 Σημειώνεται ότ η Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια  στοχεύει να  ενισχύσει το στόλο των αμφίβιων σκαφών της. Το πρόγραμμα LPD , μία από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες της , έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει μία δύναμη ισχύος  έως 1.000 στρατευμάτων και προσωπικού , οκτώ  ελικόπτερα , τρία UAVs , 13 άρματα μάχης και 81 θωρακισμένα οχήματα σε ζώνες κρίσης στις τρεις θάλασσες κοντά στην Τουρκία .
 Σύμφωνα με το σχέδιο , για την εκτέλεση του έργου το Sedef αναμένεται να συνεργαστεί με τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia .

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018   ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018
  06 Μαΐου 2018
  Ο συσχετισμός δυνάμεων διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση εξελίξεων στην Ανατολική  Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ποιο λοιπόν είναι το εκτόπισμα της Τουρκίας  σε σχέση με τις χώρες της περιοχής,  καθώς και με την Ελλάδα στο Αιγαίο και με την Κύπρο και ποια τα συμπεράσματα της σύγκρισης αυτής; 
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18
  30 Νοεμβρίου 2017
  Στην  Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών "Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις Ελλάδας - Τουρκίας", που αναλύει ο   Άρ. Αριστοτέλους, επισημαίνονται  διαφοροποιήσεις στις Ένοπλες τους Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό,  οπλισμό και αμυντικές δαπάνες  που επηρεάζουν τους συσχετισμούς ισχύος και τη θέση τους στην Ευρώπη (some English statistics).  
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017
  30 Μαΐου 2017
  (ENGLISH TEXT AT THE END ) Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 είναι πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια, η δε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού  της Ε.Φ. και η μη ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και ευάλωτη στην άσκηση στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό (πρωτοδημοσιεύθηκε στις 31/05/2017).
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS