Η εξωτερική πολιτική Ομπάμα κατά το υπόλοιπο της θητείας του

Ηγετικός παραμένει ο ρόλος των ΗΠΑ, αλλά όχι κατ΄ανάγκη με στρατιωτικά μέσα. Παραδοχή λαθών και προώθηση συνεργασιών. Αυτά ήταν τα κεντρικά χαρακτηριστικά του περιεχομένου της ομιλίας Μπάρακ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα (28.05.2014) στους αποφοίτους της γνωστής  Στρατιωτικής Ακαδημίας στο WestPoint, για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στα επόμενα δυόμισι χρόνια της θητείας του στο Λευκό Οίκο.

 

Ήταν μια ομιλία που θεωρήθηκε ότι συμπυκνώνει την εμπειρία των περίπου έξι χρόνων στο πηδάλιο της μόνης υπερδύναμης αυτή που εκφώνησε ο Μπάρακ Ομπάμα στο West Point. Με αυτή έδωσε το στίγμα των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μετά τα πρόσφατα «τραύματα» στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων ότι «η Αμερική πρέπει να ηγείται στη διεθνή σκηνή». «Εάν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα θέλει να το κάνει κανείς άλλος. Ο στρατός αποτελεί και θα αποτελεί τη σπονδυλική στήλη αυτής τη ηγεσίας. Ωστόσο, στρατιωτική δράση δεν μπορεί να είναι κάθε στιγμή το πρωταρχικό ή και το μοναδικό συστατικό στοιχείο της ηγετικής μας θέσης. Επειδή έχουμε ένα σφυρί στο χέρι, δεν σημαίνει ότι κάθε πρόβλημα είναι και ένα καρφί». Παραμένει ο ηγεμονικός ρόλος των ΗΠΑ, αλλά όχι κατ΄ ανάγκη με προσφυγή σε στρατιωτικά μέσα

 

Ο Ντάρελ Ουέστ από τη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την ομιλία απογοητευτική. Ο Ουεστ θεωρεί ότι δεν περιείχε τίποτα το νεότερο εκτός από την υπόσχεση ότι θα διατεθεί ποσό πέντε δις δολαρίων για να καταπολεμήσει τη διεθνή τρομοκρατία. «Νομίζω ότι αυτή η ομιλία δεν θα κάνει τους επικριτές του να σωπάσουν» δήλωσε στη Deutsche Welle. Ο Νάιλ Γκάρντινερ, από το συντηρητικό Heritage Foundation με πιο αυτηρή γλώσσα είπε προς την DW ότι: «Είναι δύσκολο να εκφωνήσεις λόγο για την εξωτερική πολιτική, όταν δεν έχεις να επιδείξεις καμιά επιτυχία για το θέμα της ομιλίας σου».

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στα σφάλματα που έκανε η χώρα του μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις δαπανηρές στρατιωτικές περιπέτειες, όπως τις χαρακτήρισε, χωρίς να αναλογιστεί τις επιπτώσεις αναφερόμενος προφανώς στο Ιράκ. Μίλησε για τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ιράν και σε σχέση με τη Συρία υπερασπίστηκε και πάλι την απόφαση του να μην εμπλακεί η χώρα στον εμφύλιο που την μαστίζει. «Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, που μετατρέπεται πλέον σε αποστολή με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μπορούμε να αποσύρουμε τους στρατιώτες μας και να ασχοληθούμε με άλλα προβλήματα, στη Μ. Ανατολή ή στη Β. Αφρική», προανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος.

 

Ωστόσο, δεν έκανε καμιά αναφορά στην αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Μεσανατολικό, επισημαίνει ο Ντάρελ Ουέστ, όπως επίσης δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη αναφορά στην ουκρανική κρίση και τη Ρωσία, τη Συρία, το Ιράν.

 

Αντίθετα ο Μίχαελ Βερτς από το Center for American Progress θεωρεί ότι ήταν μια ομιλία αναμενόμενη. «Ο Ομπάμα επειδή έπρεπε να ικανοποιήσει όλα τα ακροατήρια, επέλεξε τη μέση οδό: ούτε διεθνής απομονωτισμός, αλλά ούτε και παρεμβατισμός».

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018   ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018
  06 Μαΐου 2018
  Ο συσχετισμός δυνάμεων διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση εξελίξεων στην Ανατολική  Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ποιο λοιπόν είναι το εκτόπισμα της Τουρκίας  σε σχέση με τις χώρες της περιοχής,  καθώς και με την Ελλάδα στο Αιγαίο και με την Κύπρο και ποια τα συμπεράσματα της σύγκρισης αυτής; 
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18
  30 Νοεμβρίου 2017
  Στην  Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών "Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις Ελλάδας - Τουρκίας", που αναλύει ο   Άρ. Αριστοτέλους, επισημαίνονται  διαφοροποιήσεις στις Ένοπλες τους Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό,  οπλισμό και αμυντικές δαπάνες  που επηρεάζουν τους συσχετισμούς ισχύος και τη θέση τους στην Ευρώπη (some English statistics).  
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017
  30 Μαΐου 2017
  (ENGLISH TEXT AT THE END ) Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 είναι πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια, η δε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού  της Ε.Φ. και η μη ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και ευάλωτη στην άσκηση στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό (πρωτοδημοσιεύθηκε στις 31/05/2017).
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS