Πρόεδρος: Νέο αναβαθμισμένο ρόλο για προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου έχει η Εθνική Φρουρά

 

Όσο  πιο ισχυρή είναι η αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς τόσο πιο ενισχυμένη είναι και η ελληνοκυπριακή πλευρά. στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Μπασιακούλη. 

Στην ομιλία του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε, παράλληλα, πως με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να αναλάβουν ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. 
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε υψηλά επίπεδα μαχητικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας της Εθνικής Φρουράς έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις. 
 

“Ήταν και παραμένει η θέση πως όσο πιο ισχυρή είναι η αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς, τόσο πιο ενισχυμένη είναι και η Ε/Κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας καλούνται να αναλάβουν σε συνεργασία με στρατηγικούς ενεργειακούς εταίρους ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας”, είπε. 
Ο Πρόεδρος ανέφερε στη συνέχεια ότι οι ένοπλες δυνάμεις ακολουθούν, ήδη, πορεία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, αναδιοργάνωσης στη δομή και στη λειτουργία της, έτσι που να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή και στις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις. 
Αναφέροντας ότι δεν είναι αρκετή η υλική ενίσχυση ενός στρατεύματος, ο Πρόεδρος σημείωσε την ανάγκη για αγαστή συνεργασία μεταξύ του προσωπικού. “Εις αυτό τον τομέα αναμένω και ευελπιστώ ότι θα αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και θα σας βοηθήσουν έτσι ώστε ενδεχόμενες διαφορές που δημιουργήθηκαν ή παρεξηγήσεις που προκλήθηκαν στο παρελθόν να ξεπεραστούν”, είπε και έστειλε το μήνυμα προς όσους διανοούνται ότι μπορεί να επιχειρήσουν φατριασμό των ενόπλων δυνάμεων πως
 
“δεν θα έχουν θέση στο στράτευμα”. 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς την Ελλάδα για τη συνεισφορά της στον τομέα της Αμυνας, καθώς και προς τον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα και στην Εθνική Φρουρά, σε μια πολύ δύσκολο περίοδο για την Κύπρο και το στράτευμα. 
Απευθυνόμενος στον νέο Αρχηγό, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του διαβεβαιώνοντας τον ότι θα είναι πάντοτε στη διάθεσή του προς αντιμετώπιση όποιου ενδεχομένου προβλήματος. “Η κυπριακή Πολιτεία, η κυπριακή κοινωνία αλλά και η Εθνική Φρουρά αναμένουν πολλά και είμαι βέβαιος ότι θα φανείτε αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών μας”, κατέληξε. 
Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός Γεώργιος Μπασιακούλης αφού ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη, τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση της ύψιστης στρατιωτικής τιμής που του έγινε και κατανοεί πλήρως τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή, ιδιαιτέρως κατά την τρέχουσα κομβική περίοδο για την Κύπρο. “Με τη συνεργασία και τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας
 
και με τη βοήθεια του προσωπικού που θα διοικώ, υπόσχομαι να αναλώσω τις δυνάμεις μου για το καλό της Εθνικής Φρουράς αλλά και για το καλό του κυπριακού λαού γενικότερα”, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ)

 

23/7/2014 11:47

 

VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018   ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018
  06 Μαΐου 2018
  Ο συσχετισμός δυνάμεων διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση εξελίξεων στην Ανατολική  Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ποιο λοιπόν είναι το εκτόπισμα της Τουρκίας  σε σχέση με τις χώρες της περιοχής,  καθώς και με την Ελλάδα στο Αιγαίο και με την Κύπρο και ποια τα συμπεράσματα της σύγκρισης αυτής; 
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18
  30 Νοεμβρίου 2017
  Στην  Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών "Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις Ελλάδας - Τουρκίας", που αναλύει ο   Άρ. Αριστοτέλους, επισημαίνονται  διαφοροποιήσεις στις Ένοπλες τους Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό,  οπλισμό και αμυντικές δαπάνες  που επηρεάζουν τους συσχετισμούς ισχύος και τη θέση τους στην Ευρώπη (some English statistics).  
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017
  30 Μαΐου 2017
  (ENGLISH TEXT AT THE END ) Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 είναι πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια, η δε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού  της Ε.Φ. και η μη ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και ευάλωτη στην άσκηση στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό (πρωτοδημοσιεύθηκε στις 31/05/2017).
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS