Χρ. Φωκαΐδης: Επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής που προβάλλει το Ισλαμικό Κράτος

 Χρ. Φωκαΐδης: Επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης

 της απειλής που προβάλλει το Ισλαμικό Κράτος 

 

«Την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της ορατής απειλής που προκύπτει για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο από την χωρίς προηγούμενο βίαιη και ειδεχθή δράση του ούτω καλούμενου Ισλαμικού Κράτους, υπογράμμισε κατά την παρέμβαση του στη πρόσφατη Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στο Μιλάνο, ο Κύπριος Υπουργός κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας. 

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «αφού σκιαγράφησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. από τις κρίσεις που σοβούν στη νότια και ανατολική περιφέρειά της, ο Κύπριος Υπουργός τόνισε την ανάγκη ανάληψης συντονισμένης δράσης για αποτροπή της διάχυσης των συνεπακόλουθων και συνεπειών των κρίσεων αυτών στο εσωτερικό της Ε.Ε.».  

Αναφερόμενος στην Ουκρανική κρίση – συνεχίζει η ανακοίνωση – « ο κ. Φωκαΐδης επανέλαβε τη θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία απαιτεί πρωτίστως πολιτική αντιμετώπιση. Τόνισε ταυτόχρονα ότι η προσοχή θα πρέπει αυτή τη στιγμή να στραφεί κυρίως προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της προσπάθειας για εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός, με στόχο την κατάληξη σε πολιτική λύση που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας.   

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, υπήρξε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τόσο λόγω της κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής όσο και λόγω της Ουκρανικής κρίσης. Επιπλέον, η συζήτηση κάλυψε το πλαίσιο πολιτικής για τη συστηματική και μακροπρόθεσμη συνεργασία στα επιμέρους θέματα ανάπτυξης δυνατοτήτων στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας. 

Στη δεύτερη ημέρα της Άτυπης Συνόδου, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Άμυνας  συζήτησαν την πορεία των υφιστάμενων αποστολών που διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ε.Ε. και στη βάση σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή αλλά και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, συμμετέχει και συμβάλλει στις πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές της ΚΠΑΑ, καθώς και στους Σχηματισμούς Μάχης της Ε.Ε.. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Κύπρου με τους εταίρους της στο τομέα της Ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, ο κ. Υπουργός επανέλαβε την δεδηλωμένη πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018   ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018
  06 Μαΐου 2018
  Ο συσχετισμός δυνάμεων διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση εξελίξεων στην Ανατολική  Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ποιο λοιπόν είναι το εκτόπισμα της Τουρκίας  σε σχέση με τις χώρες της περιοχής,  καθώς και με την Ελλάδα στο Αιγαίο και με την Κύπρο και ποια τα συμπεράσματα της σύγκρισης αυτής; 
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18
  30 Νοεμβρίου 2017
  Στην  Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών "Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις Ελλάδας - Τουρκίας", που αναλύει ο   Άρ. Αριστοτέλους, επισημαίνονται  διαφοροποιήσεις στις Ένοπλες τους Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό,  οπλισμό και αμυντικές δαπάνες  που επηρεάζουν τους συσχετισμούς ισχύος και τη θέση τους στην Ευρώπη (some English statistics).  
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017
  30 Μαΐου 2017
  (ENGLISH TEXT AT THE END ) Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 είναι πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια, η δε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού  της Ε.Φ. και η μη ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και ευάλωτη στην άσκηση στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό (πρωτοδημοσιεύθηκε στις 31/05/2017).
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS