Αλλάζουν οι σχέσεις στην Α. Μεσόγειο ένεκα υδρογοναθράκων

Παράγοντα αλλαγής σχέσεων προς όφελος ολόκληρης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου μπορούν να αποτελέσουν οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ  τόνισε επίσης ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή σύγκρουσης αλλά εργαλείο περιφερειακής ενσωμάτωσης. Η ενέργειεα είπε, μπορεί να αποτελέσει καλό κίνητρο, αλλά αν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο επιβολής, θα λειτουργήσει αντιπαραγωγικά.

Σε ομιλία στην δεξαμενή σκέψης Brookings στις ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει αμέσως στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Επεσήμανε ότι τα πρώτα έσοδα αναμένονται προς τα τέλη της δεκαετίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας είναι για όλους τους Κυπρίους.

Ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ταμείο από το οποίο θα χρηματοδοτούνται υποτροφίες για όλους τους κατοίκους του νησιού, αλλά τόνισε ότι τα έσοδα θα δοθούν στους Τουρκοκύπριους μόνο μετά την λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στις κοινές αξίες. Είπε επίσης ότι η Λευκωσία είναι από τους πλέον προβλέψιμους εταίρους του Τελ Αβίβ και πρόσθεσε πως μόνο μια κακή λύση του Κυπριακού μπορεί να χαλάσει αυτή την σχέση, η οποία θα επιτρέπει στην Τουρκία να εμπλέκεται στα εσωτερικά της.

Σε ότι αφορά στις σχέσεις της Κύπρου με τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Συρία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί διαμεσολαβητή στις διαπεριφερειακές συγκρούσεις. Για την Συρία επεσήμανε ότι η μόνη λύση είναι η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

alllazounfds sd dsf sfsdfs dfsdf gdf gdf
gd gdfg

df g gdf

 

 

 


VIDEO: ΣΧΟΛΙΟ / COMMENTARY

Συσχετισμός Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020. Διάλογος ή Πόλεμος;

24.07.2020

 

Πηγή: http://www.omegatv.com.cy


Επέτειος Ανεξαρτησίας Κυπριακής Δημοκρατίας

01.10.2018

 

Πηγή: http://cybc.com.cy


Τουρκικά στρατεύματα, ασφάλεια και εγγυήσεις.

29.01.2017

 

Πηγή: http://www.cybc-media.com

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ / IMPORTANT

 • ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018   ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 2018
  06 Μαΐου 2018
  Ο συσχετισμός δυνάμεων διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση εξελίξεων στην Ανατολική  Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ποιο λοιπόν είναι το εκτόπισμα της Τουρκίας  σε σχέση με τις χώρες της περιοχής,  καθώς και με την Ελλάδα στο Αιγαίο και με την Κύπρο και ποια τα συμπεράσματα της σύγκρισης αυτής; 
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ / THE MILITARY FORCES OF GREECE AND TURKEY 2017/18
  30 Νοεμβρίου 2017
  Στην  Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών "Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις Ελλάδας - Τουρκίας", που αναλύει ο   Άρ. Αριστοτέλους, επισημαίνονται  διαφοροποιήσεις στις Ένοπλες τους Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό,  οπλισμό και αμυντικές δαπάνες  που επηρεάζουν τους συσχετισμούς ισχύος και τη θέση τους στην Ευρώπη (some English statistics).  
  περισσότερα / more
 • ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017 ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2017/ THE MILITARY FORCES IN CYPRUS 2017
  30 Μαΐου 2017
  (ENGLISH TEXT AT THE END ) Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 είναι πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια, η δε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού  της Ε.Φ. και η μη ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και ευάλωτη στην άσκηση στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό (πρωτοδημοσιεύθηκε στις 31/05/2017).
  περισσότερα / more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ANNOUNCEMENTS